In het Brugse Stadsarchief bevinden zich de stadsrekeningen van 1441-1442 met daarin een paragraaf waarin ‘de lothinge’ voor het eerst vermeld wordt. Brugge mag zich dus als de bakermat beschouwen van de moderne loterijen wereldwijd zoals we die nu kennen.
De eerste moderne loterij
In 1441 nam men in Brugge een nooit gezien initiatief waarvan niemand kon vermoeden dat het de fundering zou leggen van wat we 580 jaar later wereldwijd kennen als ‘een loterij’. De Brugse stadsrekening van toen vermeldt een trekking die alle basiselementen van de huidige moderne Loterij in zich draagt: vele deelnemers die met hun bijdrage gemeenschappelijke noden hielpen financieren en die meespeelden omdat er meerdere interessante prijzen te winnen vielen die volgens een vooraf opgesteld lotenplan waren vastgelegd. De trekking gebeurde op de grote markt in een feestelijke setting en in volledige transparantie.
Brugge viert de 580ste verjaardag van de moderne loterijen in stijl.
In opdracht van de Nationale Loterij bouwt PK projects hiervoor de expo ’Te Brugghe ende Eldere'. De scenografie is opgevat als een soort stad, met muren en een toren. Je kan er kriskras doorheen wandelen en unieke stukken ontdekken uit de collectie van de Nationale Loterij, Musea Brugge en het stadsarchief Brugge. Pronkstuk in de tentoonstelling is de befaamde stadsrekening van 1441, met daarin de eerste vermelding van de loterij in de Lage Landen. Maar het absolute paradepaardje zit in de toren, een virtual reality-projectie waarin we die allereerste ‘lotinghe’ ter wereld tot leven brengen. Je kan er het hele gebeuren beleven alsof je er zelf middenin stond op die historische dag in Brugge.