top of page
pijltje_02.png
pijltje_03_nieuw.png
pijltje_01.png

Kaartspelers in de Kunst

De Collectie van de Nationale Loterij

EXPO / NATIONAAL MUSEUM VAN DE SPEELKAART / TURNHOUT

scenografie - grafiek - opbouw

Kaartspelers en speelkaarten zijn een aanlokkelijk onderwerp voor kunstenaars. Vanaf de 15de eeuw vind je het thema veelvuldig terug in de Westerse kunst. De Nationale Loterij bezit een omvangrijke collectie speelkaartgerelateerde kunstwerken. 


De expositie “Kaartspelers in de kunst” toont een ruime selectie uit deze collectie. Kunst van de 15de tot de 21ste eeuw, werk van onbekende meesters; maar ook grote namen zoals James Ensor, Félicien Rops, Rik Wouters, Gustave de Smet, Frans Masereel en Niki de Saint Phalle. Daarnaast krijgen ook beelden, oude drukken, cartoons en bijzondere meubeltjes een plaats in de expo. Een metershoge pizzatoren van speelkaarten in beschilderd brons, een kermisrad uit 1900 met Vrouwe Fortuna, een prachtig 19de-eeuws ‘Harlekijn’-speeltafeltje of een imposante gokautomaat. Kortom: een uniek en indrukwekkend geheel met de speelkaart als rode draad!


INTIEM PARCOURS


Pk projects tekent voor een uitgekiende scenografie op maat van de speelkaart. Wanden schuiven uit hun omhulsel als de speelkaarten uit hun doosje. Tapijten dempen je stappen, rode gordijnen prikkelen de nieuwsgierigheid, het indirecte sfeerlicht en de uitgezochte kleurvlakken versterken de mysterieuze sfeer. Dit alles creert een intiem parcours, prikkelend en telkens weer verrassend. “ Een uniek en indrukwekkend geheel met de speelkaart als rode draad! "

HET NIEUWSBLAD

TESTANKER
pijltje_05.png
bottom of page