top of page
pijltje_02.png
pijltje_03_nieuw.png
pijltje_01.png

De Wereld binnen Handbereik

Hulpmiddelen uit Spermalie in het blindenonderwijs

DUBBELEXPO / ARENTSHUIS BRUGGE / KADOC LEUVEN

scenografie - grafiek - opbouw

Een brailleschrijfplankje, opgezette dieren en een wereldbol in reliëf zijn maar enkele voorbeelden van educatieve hulpmiddelen uit het onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen. Sinds de uitbouw van dat onderwijs in de vroege negentiende eeuw wordt gezocht naar manieren om de wereld binnen handbereik van deze kinderen te brengen.


Het Spermalie-instituut in Brugge is een begrip in deze materie. Het werd opgericht in 1836 door kanunnik Charles-Louis Carton en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen, ook op internationaal niveau. Hun collectie hulpmiddelen voor leerlingen met een visuele beperking is bewaard gebleven. Schrijf-, lees- en rekenhulpmiddelen, objecten uit het aardrijkskundige onderwijs en de opleiding handwerk… al deze voorwerpen boden leerlingen de kans op een meer zelfstandig en rijker leven.


HULPMIDDELEN IN HET BLINDENONDERWIJS


Ervaringsdeskundigen en curatoren Piet Devos en Tonia In den Kleef maakten een keuze uit de meer dan driehonderd hulpmiddelen van het Brugse Spermalie-instituut, vandaag vzw De Kade. PK projects werd ingeschakeld om het geheel op een passende en verantwoorde manier te presenteren. De dubbelexpo 'De Wereld binnen Handbereik’ laat je zowel in Brugge als in Leuven kennismaken met deze hulpmiddelen. De voorwerpen worden gecombineerd met audiogetuigenissen waarin verschillende oud-leerlingen en -docenten vertellen welke betekenis een bepaald hulpmiddel voor hen heeft, hoe het hun wereld openbrak of hoe het richting gaf aan hun leven. Kortom, 'De wereld binnen Handbereik' is het verhaal van de mensen achter de objecten en toont hoe onderwijs bijdroeg aan hun emancipatie.


De dubbeltentoonstelling is een initiatief van Erfgoedcel Brugge en vzw De Kade

TESTANKER
pijltje_05.png
bottom of page