top of page
pijltje_02.png
pijltje_03_nieuw.png
pijltje_01.png

De Kunst van het Recht

Drie eewen gerechtigheid in beeld

EXPO / GROENINGEMUSEUM / BRUGGE

scenografie - grafiek - multimedia - opbouw - promotiecampagne

In 1494 schilderde Gerard David ‘het Oordeel van Cambyses ‘. Ooit hing dit bijzonder aangrijpende, gruwelijke werk in de rechtszaal van het brugse stadhuis, als voorbeeld van gerechtigheid. Nu is het één van de topstukken van het Groeningemuseum, en van deze expositie.


Vanaf de 15de eeuw werd het gebruikelijk rechtszalen te verfraaien met kunstwerken die zinspelen op gerechtigheid. Dikwijls koos men ‘Het Laatste Oordeel’ - het ultieme moment van goddelijk recht - als onderwerp. Daarnaast werden ook gebeurtenissen uit Bijbelse en profane bronnen het onderwerp van gerechtigheidstaferelen. 


De expo vertrekt vanuit een dertigtal kunstwerken uit de eigen collecties. Samen met een zestigtal bruiklenen, schets “De Kunst van het Recht” een beeld van de manier waarop bepaalde thema’s, gerelateerd aan gerechtigheid tijdens de drie eeuwen voor het einde van het Ancien Régime in de kunst werden verbeeld.


SCENOGRAFIE


PK projects tekent een hedendaagse opstelling waarbij gewerkt wordt met strakke constructies die 7 graden gedraaid staan ten opzichte van de zalen. Ze leidt de bezoeker in een natuurlijke flow doorheen de tentoonstelling. Aangepaste belichting, doorgedreven typografie en strak kleurgebruik - gebaseerd op tinten uit het schilderij van Gerard David - zetten de kunstwerken extra in de verf.

TESTANKER
pijltje_05.png
bottom of page