top of page
  • Foto van schrijverPK projects

KAARTSPELERS IN DE KUNST

DE COLLECTIE VAN DE NATIONALE LOTERIJ /

NATIONAAL MUSEUM VAN DE SPEELKAART / TURNHOUT /

Expo "Kaartspelers in de Kunst". Scenografie : PK projects

Kaartspelers en speelkaarten zijn een aanlokkelijk onderwerp voor kunstenaars. Vanaf de 15de eeuw vind je het thema veelvuldig terug in de Westerse kunst. De Nationale Loterij bezit een omvangrijke collectie speelkaartgerelateerde kunstwerken.


De expositie “Kaartspelers in de kunst” in het Museum van de Speelkaart toont een ruime selectie met verschillende hoogtepunten uit deze collectie. Kunst van de 15de tot de 21ste eeuw, werk van onbekende meesters en van grote namen zoals James Ensor, Félicien Rops, Rik Wouters, Gustave de Smet, Frans Masereel en Niki de Saint Phalle. Daarnaast krijgen ook beelden, oude drukken, cartoons en bijzondere meubeltjes een plaats in de expo. Verwacht je aan een meterhoge pizzatoren van speelkaarten in beschilderd brons (Tony Matelli), een kermisrad uit 1900 met Vrouwe Fortuna, een prachtig 19de-eeuws ‘Harlekijn’-speeltafeltje of een imposante gokautomaat.


Scenografie PK projects


PK projects tekent voor een uitgekiende scenografie op maat van de speelkaart. Wanden schuiven uit hun omhulsel als de speelkaarten uit hun doosje. Tapijten dempen je stappen, rode gordijnen prikkelen de nieuwsgierigheid, het indirecte sfeerlicht en de uitgezochte kleurvlakken versterken de mysterieuze sfeer. Dit alles creert een intiem parcours, prikkelend en telkens weer verrassend. 

“ Een uniek en indrukwekkend geheel met de speelkaart als rode draad! ” Het Nieuwsblad


EXPO / KAARTSPELERS IN DE KUNST /

NATIONAAL MUSEUM VAN DE SPEELKAART / TURNHOUT


De Collectie van de Nationale Loterij
43 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page