top of page
  • Foto van schrijverPK projects

De wereld binnen handbereik

DUBBELTENTOONSTELLING / ARENTSHUIS BRUGGE / KADOC LEUVEN

Een brailleschrijfplankje, opgezette dieren en een wereldbol in reliëf zijn maar enkele voorbeelden van educatieve hulpmiddelen uit het onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen. Sinds de uitbouw van dat onderwijs in de vroege negentiende eeuw wordt gezocht naar manieren om de wereld binnen handbereik van deze kinderen te brengen.

Het Spermalie-instituut in Brugge is een begrip in deze materie

Hun collectie hulpmiddelen voor leerlingen met een visuele beperking is bewaard gebleven. Ervaringsdeskundigen en curatoren Piet Devos en Tonia In den Kleef maakten een keuze uit de meer dan driehonderd voorwerpen. PK projects werd ingeschakeld om het geheel op een passende en verantwoorde manier te presenteren.

Dubbelexpo in Brugge en Leuven

De dubbelexpo 'De Wereld binnen Handbereik’ laat je zowel in Brugge als in Leuven kennismaken met schrijf-, lees- en rekenhulpmiddelen, objecten uit het aardrijkskundige onderwijs en de opleiding handwerk, enz... De voorwerpen worden gecombineerd met audiogetuigenissen waarin verschillende oud-leerlingen en -docenten vertellen welke betekenis een bepaald hulpmiddel voor hen heeft, hoe het hun wereld openbrak of hoe het richting gaf aan hun leven. Kortom, De wereld binnen handbereik is het verhaal van de mensen achter de objecten en toont hoe onderwijs bijdroeg aan hun emancipatie.

De Wereld binnen Handbereik / Arentshuis Brugge / Kadoc Leuven / nog tot 29/08/20219 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page