top of page
  • Foto van schrijverPK projects

DE KUNST VAN HET RECHT

TENTOONSTELLING / GROENINGEMUSEUM / BRUGGE /

Tentoonstelling De Kunst van het Recht : scenografie, grafiek, bouw en campagnebeeld door PK projects

Sedert 28 oktober kan je in het Groeningemuseum te Brugge terecht voor de tentoonstelling “De Kunst van het Recht, drie eeuwen gerechtigheid in beeld”. PK-projects stond in voor de scenografie, de grafiek en de opbouw.


In 1494 schilderde Gerard David ‘het Oordeel van Cambyses‘ op vraag van het Brugse stadsbestuur. Ooit hing dit bijzonder aangrijpende, gruwelijke werk in de rechtszaal van het brugse stadhuis, als voorbeeld van gerechtigheid. Nu is het één van de topstukken van het Groeningemuseum, en van deze expositie.


Sinds de 15de eeuw was het gebruikelijk rechtszalen te verfraaien met kunstwerken die alludeerden op gerechtigheid. Dikwijls koos men hiervoor ‘Het Laatste Oordeel’ - het ultieme moment van goddelijk recht - als onderwerp. Daarnaast werden ook gebeurtenissen uit Bijbelse en profane bronnen het onderwerp van gerechtigheidstaferelen. Ook buiten de rechtszaal werden onderwerpen gerelateerd aan gerechtigheid afgebeeld in de kunst. Rechtspraak, terechtstelling, rechtvaardigheid, rechters en veroordeelden inspireerden kunstenaars om schilderijen, prenten, tekeningen, beeldhouwwerken en gebrandschilderd glas te maken.


Deze tentoonstelling vertrek vanuit een dertigtal kunstwerken uit de eigen collecties. Samen met een zestigtal bruiklenen, wil “De Kunst van het Recht” een beeld schetsen van de manier waarop bepaalde thema’s, gerelateerd aan gerechtigheid tijdens de drie eeuwen voor het einde van het Ancien Régime in de kunst werden verbeeld. De opstelling is nog te bezichtigen tot zondag 5 februari 2017. 


TENTOONSTELLING "DE KUNST VAN HET RECHT"

GROENINGEMUSEUM / BRUGGE


Drie eeuwen gerechtigheid in beeld
9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page