top of page
pijltje_02.png
pijltje_03_nieuw.png
pijltje_01.png

Ferro / Non ferro

Expo - Industriemuseum Gent

Industriemuseum Gent

scenografie - grafiek - opbouw

Kijk rond je heen, en je ziet metaal. Van simpele paperclips tot ingenieuze machines, van sieraden tot smartphones en ja, zelfs kunst! Metaal is overal en altijd aanwezig. De expo Ferro / Non ferro dompelt je onder in de wereld van de metaalnijverheid, vol onderbelichte verhalen en onderschat vakmanschap.


Ferro / Non ferro

De titel verwijst naar metalen die wel of geen ijzer bevatten. Maar het is vooral een klinkende naam voor een tentoonstelling die een zwaar thema op een luchtige manier aanpakt. De interactieve expo brengt verrassende weetjes en sprekende beelden, over tijden en grenzen heen. Je ziet er opmerkelijke voorwerpen, loodzware machines en bijzondere verhalen over grondstoffen en hun schaarste, metaalarbeiders en hun precisiewerk, bedrijven en hun ondernemerschap. Van Congolese koperertsen tot Belgische fabrieken. Van eeuwenoude mijnen tot moderne metaalrecyclage.


Interactief parcours

Wie ontsnapt geruisloos aan de metaaldetector? Wie heeft de meeste precisie in de vingers? Wie bedenkt de strafste protestslogan? Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt, kan aan de slag in het metaalatelier. Een brilletje plooien, een bout en moer maken, een naamplaatje slaan, secuur meten… je ervaart er het vakmanschap van de metaalbewerker aan den lijve! Tal van doe- en denkopdrachten loodsen je door de expo. Heb je alle opdrachten volbracht en de code van de kluis gekraakt? Dan wacht er je een klein aandenken van metaal! Elke zondagvoormiddag zijn er ook enthousiaste vakmannen aan het werk in de demozone. Ze zetten de metaalmachines in beweging en vertellen over hun carrière in de metaalindustrie.


“ IJzersterke expo over metaalindustrie, niet alleen kijken maar ook doen.”

VRT NWS


“ De ijzersterkte rol van Gent: nieuwe tentoonstelling toont dat de bakermat van de Vlaamse metallo’s hier lag.”

HET NIEUWSBLAD


“ Industriemuseum zet metaal in de kijker: van Volvo-lasrobot tot matrijs voor Coca-Cola.”

HET LAATSTE NIEUWS

TESTANKER
pijltje_05.png
bottom of page