top of page
pijltje_02.png
pijltje_03_nieuw.png
pijltje_01.png

Aarde@work

Expo - Kasteel Ravenhof Torhout

Vrijetijdshuis Stad Torhout

scenografie - grafiek - opbouw - campagnebeeld

Op een boogscheut van de markt bevindt zich het Domein Ravenhof, een prachtig groen rustpunt met als blikvanger Kasteel Ravenhof. Dit omwalde kasteeltje, sinds 1989 stadseigendom, biedt onderdak aan de collectie aardewerk van de stad.


40 jaar Museum!

Torhout is het historisch centrum van een uitzonderlijke productie aardewerk. Het sieraardewerk verspreidde zich niet alleen over het continent, maar maakte ook het mooie weer tot in Noord-Amerika! Dit boeiende verhaal - de creatieve vakman en zijn eeuwige gevecht met water, vuur en aarde - wordt in het kasteelmuseum verteld aan de hand van de mooiste exemplaren uit de diverse stijlperiodes en productiecentra. De meest unieke objecten worden tentoongesteld, maar op de zolder van het kasteel - een ware schatkamer - bevinden zich nog duizenden andere collectiestukken. En dat al veertig jaar lang.


Aarde@work

De 40ste verjaardag van het Museum Torhouts Aardewerk wordt gevierd met een tijdelijke tentoonstelling. 'Aarde@work’ verteld het verhaal van het aardewerk in Torhout. Bijzondere aandacht gaat naar Amand Maes, de laatste legendarische pottenbakker van de stad. Maar de wortels van het pottenbakken gaan terug tot de middeleeuwen. In de 17de eeuw is familie Roose de grootste speler. Later treedt de familie Willemyns op het voorplan. Hun aardewerk is van uitzonderlijke kwaliteit en overklast het niveau van het Europese aardewerk. Ook de nieuwste collectie 'Nossegem', een schenking van de familie Galand-Lagae, krijgt een ereplaats. Tot slot krijg het aardewerk ook aandacht als stukje erfgoed-DNA van Torhout. In de tentoonstelling is ook een atelier waar hedendaagse keramisten (initatie)lessen of workshops aan het grote publiek aanbieden.

TESTANKER
pijltje_05.png
bottom of page